TUNNELMIA VAALISTARTISTA

28.01.2023

Tänä viikonloppuna startattiin komeasti eduskuntavaaleihin. Perjantaina oli Helsingissä tennispalatsissa lämminhenkinen ja eteenpäin katsovat tilaisuus. Jos tilaisuus meni sinulta ohi, pääset katsomaan sen tästä: https://fb.watch/iljGTaV7PO/. Sen jälkeen mentiin laivaan ja käytiin aalloilla hyviä keskusteluja tärkeistä teemoista. Itse kävin Piia Korisevan esiintymiskoulutuksessa, ottamassa vinkkejä kokeneilta edustajilta sekä kuuntelemassa tärkeää asiaa taloudesta ja aluepolitiikasta. Erityisesti mieleen jäi lauantain keskustelua Suomen Kylät ry:n toiminnanjohtaja Akseli Koskelan ja MDI:n aluetutkija Timo Aron kanssa. Keskustelua luotsasi kansanedustaja ja HAMA-parlamentaarisen työryhmän puheenjohtaja Hanna Huttunen. Akselin johtaman Suomen Kylät ry:n ja Hanna Huttusen kanssa olemme tehneet yhteistyötä nykyisessä virassani. Harvaan asuttujen alueiden turvallisuus on ollut viime aikoina työssäni voimallisesti agendalla. 

Kuvassa kanssani kansanedustaja Hanna Huttunen ja Suomen Kylät ry:n Akseli Koskela.
Kuvassa kanssani kansanedustaja Hanna Huttunen ja Suomen Kylät ry:n Akseli Koskela.

Akselin ja Timon välinen keskustelu keskittyi kuitenkin siihen, kuka elättää ja ketä. Täytyy antaa tunnustus, että keskustelu oli erittäin sivistynyttä, vaikka henkilöt olivat aika ajoin eri linjoilla. Värikkäässä ja hyvätuulisessa keskustelussa intouduttiin välillä punnitsemaan toden teolla aluepolitiikka määritelmää ja arvioimaan keskustalaisia toimia alueiden asioiden edistämisessä. Olen Aron kanssa siinä samaa mieltä, että alueiden kehittämisessä tulisi pyrkiä tasapainoiseen kokonaisuuteen. Olen yhtä mieltä keskustelijoiden kanssa myös siitä, että koko Suomi tulee pitää asuttuna. Se on samalla myös hyvinvointi- ja turvallisuuspolitiikkaa. Pidän myös tärkeänä, että kuntien valtio-osuuksissa huomioidaan vahvemmin maaseutukuntia. On tunnustettava tosiasia, että maaseutu elättää kaupunkeja ja toimii myös kaupunkien tarvitseman energian tuotannon alueina. Monipaikkaisuus on tätä päivää ja elävöittää osaltaan maaseutua. Etätyömahdollisuuksiin on järkevää satsata. Ns. Japanin kotiseutulahjoitusmallia kannattaa kokeilla laajemminkin. Siinä esim. synnyinpaikaltaan muualle muuttanut voi lahjoittaa haluamansa summan vanhaan kotikuntaan tai vapaa-ajan asunnon sijaintipaikkaan ja siten tukea kunnan toimintaa ja palvelutuotantoa. Vastalahjaksi lahjoituksen saanut kunta voi toimintaa paikallisia tuotteita. 

Vaalistartissa julkistettiin keskustan lupaukset eduskuntavaaleissa. Itselleni tärkeitä teemoja ovat perheiden arjen pelastaminen, turvallisuus ja huoltovarmuus. Myös alueiden elinvoima on tärkeä teema. Lupauksissa sydäntäni lämmittää erityisesti satsaukset perheiden sekä lasten ja nuorten hyvinvointiin. On aika katkaista peruskoulun luisu ja varmistaa se, että lapsilla ja nuorilla ovat hyvät eväät elämään. Jokaisella tulee peruskoulun jälkeen olla kyky laskea ja lukea. Näin ei tänä päivänä ole. Myös syrjäytymisen kehitys on huolestuttava ja tähän on löydettävä lääkkeitä. Syntyvyys on todella alhainen. Viime vuonna syntyi vähemmän lapsia, kuin meidän korkeakouluissa on aloituspaikkoja. Keskustan keinot ovat varsin teräviä ja konkreettisia. 

Alla on kuvakaappaus tärkeimmistä lupauksista. Itse eduskuntavaaliohjelma löytyy täältä: https://keskusta.fi/eduskuntavaalit-2023/wp-content/uploads/sites/28/2023/01/Keskustan-vaaliohjelma-2023.pdf