NYT MENNÄÄN SOTE-PALVELUISSA HUKKA-NIMISEEN METSÄÄN

08.05.2023

Olen huolissani. Nyt eksytään sote-palveluissa Hukka nimiseen metsään.

Tänään oli Satakunnan aluevaltuuston kokous ja sen päälle oli aluevaltuutettujen kyselytunti. Viranhaltijat vastasivat etukäteen toimitettuihin kysymyksiin. Isoin huoleni liittyy siihen, kuinka palvelut tulevaisuudessa järjestetään. Tällä hetkellä tehdään kiireellä palveluverkkoselvitys… ja tämä tehdään siis ennen palvelutarveselvitystä. Kiinteistöpäällikkö Kalevi Mäenpää totesi, että he ovat tehneet volyymitarkastelua tämän hetkisestä palveluiden käytöstä ja sen mukaisesti edetään ja että exceli taulukoita on nähtävillä (kysyn vain, että missä?). 2026 on hänen mukaan enää kuusi sote-keskusta. Ja kuulemma Pohjois-Satakunnassakin kaikki työntekijät ovat sellaisia, joilla maksimityömatka on 20 km. Itse tunnen ainakin yhden, jolla on enemmän. Mietin, mikä arvo sille annetaan, että asiakkaan palvelu tuotetaan kohtuullisen matkan ja matkan järjestelyiden pohjalta. Jos esim. Karvian terveyskeskus suljettaisiin, on lähin Kankaanpäässä. Kun tuolta Karviankylän periltä lähdetään, saa ajaa yhteen suuntaan tunnin. Ne joilla ei ole omaa autoa, eikä julkisia tuolla välillä kulje, olisi mentävä taksilla.

Vastuualuejohtaja Jukka Kärkkäinen totesi, että keskussairaalaan tuodaan paljon sellaisia potilaita, joita voidaan hoitaa perustasolla eli terveyskeskuksissa. Hän käytti ilmaisua "voitaisiin hoitaa lähellä tuotettavalla palvelulla". Hän ilmaisi siis selkeästi tarpeen määritellä, mitkä palvelut tulisi hoitaa terveyskeskuksissa ja mitkä keskussairaalassa. Viesti oli selvä. Peruspalveluita on vahvistettava.

Hyvinvointialuejohtaja Varhilan mukaan Satakunnassa on 33% enemmän tiloja, kuin muilla hyvinvointialueilla. Nyt tuntuu olevan hirvittävä hoppu niiden karsimisessa. Vierailimme aluevaltuustoryhmän kanssa hiljakkoin Rauman aluesairaalassa ja näimme, miten siellä on toistakymmentätuhatta neliötä tyhjillään olevaa tilaa. Tiloja joita ei siis tarvita. Mitä jos aloitettaisiin karsinta sieltä päästä? Nämä hukkaneliöt eivät saa vaikuttaa maaseutupitäjien palvelupisteiden pysyvyyteen.

Näyttää siltä, että johtavat viranhaltijat eivät keskustele keskenään ja todellinen palvelutarpeen arviointi kyntää syvällä suossa. Tai se hukkuu sinne, kun suurin osa polkee sen päälle.

Miksi marssijärjestys on tämä? Kuulemma demarivetoinen aluehallitus on tehnyt viime helmikuussa asiasta päätöksen ja aikataulu on asetettu siten, että selvitys tulee olla valmis ennen seuraavan budjetin laadintaa syksyllä 2023. Ja selvitystä vetää kiinteistöpäällikkö. Ihmettelen, mikä turkasen kiire tässä on kiivetä puuhun takapuoli edellä? Unohdetaanko tässä tarkoituksella lainsäädännön mukaiset kolmen vuoden vuokrasopimukset kuntien kanssa, mikä sallii asioiden käsittelyn oikeassa järjestyksessä?

On totta, että tarvitaan talouden tasapainottamista. Mutta kiireellisillä talouden korjaamisten puheilla lyödään vasten kasvoja todellisille mahdollisuuksille ja toiminnan tervehdyttämistoimille lähellä tuotettavien peruspalveluiden aikaansaamiseksi. Toiminnan kestävän kehityksen kautta tulisi myös talous parempaan kuntoon. Vahvemmat peruspalvelut karsivat huomattavasti kalliimpien erikoissairaanhoitojen kuluja. Ajattelen niin, että syytä olisi edetä ihminen edellä - ja hänen tarpeensa kunniaan.