MIKSI OLEN EHDOLLA MOLEMMISSA VAALEISSA?

Vuoden alussa käytiin jonkin verran keskustelua siitä, voiko olla päätöksentekijänä useammassa poliittisessa elimessä. Tuolloin tehty tutkimus osoitti, että enemmistö suomalaisista arvosti sitä, että on ehdolla vain jommassa kummassa joku kunta- tai aluevaaleissa. Perustelen, miksi olen ehdolla molemmissa.
Vielä puolenkymmentä vuotta sitten kuntapäättäjä päätti sivistystoimen, hyvinvoinnin ja infraan liittyvien asioiden lisäksi myös sote- ja pelastustoimen asioista. Nämä muodostavat ihmisen elämässä kokonaisuuden, jolla on vahvat yhteydet toisiinsa. Nyt hyvinvointialue vastaa sote- ja pelastustoimen asioista ja kunnan vastuulla ovat loput arkeen liittyvät tärkeät kokonaisuudet. Kuntien tehtävänä on edelleen hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Tätä tulee tehdä yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa.
Näen, että hyvinvointialueen päättäjän tulee olla perillä pintaa syvemmin myös kuntapuolen asioista ja tässä tarkoituksessa kunnan- ja aluevaltuutetun roolit sopivat hyvin yhteen. Olen voinut useasti tuoda kunnanvaltuutettuna terveiset suoraan kunnanvaltuustoon meneillään olevista hyvinvointialueen päätöksenteon vaiheista ja ne on voitu ottaa ennakoivasti huomioon kunnan päätöksenteossa. Toisaalta on vain hyvä, että aluevaltuutettu tuntee vähintään oman kuntansa hallinnon kautta ihmisten arkeen liittyvät asiat ja siten muodostaa edelleen vahvemman käsityksen asiakokonaisuuksista.
Hyvinvointialueen päättäjän tulee tunnistaa myös päätösten vaikutukset kuntien elinvoimaisuuteen. Elinvoimaisuuden merkitystä pienten kuntien olemassa ololle olen pohtinut toisessa blogissa, jonka voit lukea täältä. Vaikka elinvoimakysymykset eivät virallisesti kuulukaan hyvinvointialueille, on terveys-, sosiaali- ja pelastuspalveluiden merkitys kiistaton kuntien elinvoiman näkökulmasta. Jos nämä palvelut lakkaisivat kunnasta, tulisi asiointiliikenne suuntautumaan muutoinkin sinne, mistä näitä palveluita saadaan. Pelastustoimen palveluiden etääntyminen lisäisi myös turvattomuuden tunnetta.
Näissä vaaleissa oli jokaisella puolueella isoja haasteita saada ehdokkaita. Jos valintaa olisi tiukasti pitänyt tehdä jomman kumman vaalien välillä, olisi ehdokkaita molemmissa vaaleissa huomattavasti vähemmän. Nyt jokainen äänestäjä pääsee vaikuttamaan siihen, ketä kummassakin vaalissa äänestää. Vaikka ehdokas itse ajattelisi olevan menossa vahvemmin aluevaltuustoon, voivat äänestäjät äänestää kunnanvaltuustoon tai päinvastoin. Jos ehdokkaalla nähdään olevan kyvykkyyttä huolehtia ihmisten elämään liittyvistä kokonaisuuksista, silloin samaa ehdokasta kannattaa äänestää molemmissa vaaleissa.
Olen tällä hetkellä sekä kunnan- että aluevaltuutettu. Koen, että olen pystynyt huolehtimaan molemmista rooleista kunnialla ja olen tästä myös rohkaisevaa palautetta saanut. Olen suhtautunut asioihin ihtohimolla ja halunnut, että molemmissa päätöksentekoelimissä tehdään kestäviä päätöksiä. Olen kokenut, että oman kunnan valtuustossa tehdyt päätökset ovat olleet laadukkaampia kuin aluevaltuustossa tehdyt päätökset. Jälkimmäisestä olen kirjoittanut näillä sivuillani useita blogikirjoituksia.
Jos minusta tulisi myöhemmin kansanedustaja, luultavammin luopuisin silloin molemmista valtuutetun rooleista ja keskittyisin valtakunnantason päätöksentekoon. Ne vaativat huomattavasti enemmän voimavaroja ja ajankäytöllisesti voisi muodostua haasteelliseksi hoitaa kunnolla valtuutettujen tehtäviä.