KESKUSTAN RYHMÄPUHEENVUORO 9.12.24 ALUEVALTUUSTOSSA

15.12.2024

Pidin Keskustan ryhmän puheenjohtajan ominaisuudessa seuraavan puheen aluevaltuustossa talousarviopykälässä. 


Keskustan aluevaltuustoryhmä kiittää viranhaltijoita talousarvioesityksen valmistelusta. Helppo tehtävä tämä ei varmasti ollut.

Kuten olemme aiemmin todenneet, palveluiden tuottaminen tarpeiden mukaisesti ja talouden riittävyys muodostaa todella vaikean yhtälön, jopa mahdottoman. Suomen hallitus on todennut, ettei nykyiseen alijäämien kattamisvelvoitteeseen tule korjausta. Talouden ja palveluiden suhdetta tulee kuitenkin tarkastella uudemman kerran. Satakunnassa useiden muiden hyvinvointialueiden tavoin on tehty päätöksiä talous edellä. Uudistuksen todellinen tarkoitus ja henki peruspalveluiden vahvistamisesta ovat jääneet matkan varrella pimentoon. On aika ryhdistäytyä ja pohdittava sitä, mikä on oikeasti merkityksellistä tavallisten satakuntalaisten näkökulmasta.

130 miljoonan euron alijäämän kattaminen on yhtä kuin reilu 6 kertaa pelastuslaitoksen budjetin verran tai tuhansien hoitajien palkkakulu. Palveluiden tulee vastata todellisia palvelutarpeita ja isossa kuvassa näissä on vähenemisen sijaan jopa kasvavaa trendiä. Me tarvitsemme jokaisen työntekijän, joita meillä on tällä hetkellä palvelemassa ihmisiä. Sekin on jo käytännössä osoitettu, että ennalta ehkäisevät palvelut ovat huomattavasti halvempia kuin kalliit erikoispalvelut. Omaishoitajat ovat korvauksensa ansainneet. Vastakkaisena kustannuksena voisi olla huomattavasti kalliimmat laitoshoitokustannukset. Pelastustoimen resurssien varmistamisella huolehdimme siitä, että ihmisiä kuolee tai loukkaantuu ja omaisuutta tuhoutuu vähemmän ja siten helpottaa myös sote-kustannuksia. Tässä mielessä voisi kai puhua jonkinlaisesta talouden integraatiosta.

Useimmilla hyvinvointialueilla talousarvio valmistellaan pitemmällä alijäämien kattamisen aikataululla. Lähtökohtana on professori Tolvasen toteama perustuslain ensisijaisuus, jossa ihmisten yhdenvertainen oikeus peruspalveluihin on vahvempi vaatimus kuin alijäämien kattamisvelvoite. Tolvanen on todennut seuraavaa: "Jos hyvinvointialueen valtuusto päättäisi tietoisesti supistaa toimintoja niin, että ihmisten riski jäädä vaille laissa säädettyjä palveluita, rikosvastuun toteutumisen riski on varteenotettava. Vastuu kohdistuu valitettavasti ensi sijassa käytännön tason toimijoihin." Tolvanen on todennut myös seuraavaa: "Hyvinvointialueen perustehtävä on tuottaa alueella sosiaali- ja terveyspalvelut. Kustannusten minimoiminen on hyvä tavoite, mutta kustannuksia ei voida karsia niin, että hyvinvointialueen perustoiminnot vaarantuvat." Alijäämän kattamisen lainsäädännön vaatimaa pitemmällä aikajänteellä Tolvanen piti Etelä-Karjalalle annetussa lausunnossa vähiten riskialttiina ratkaisuna talouden ja toiminnan suunnittelussa. 

Satakunnan hyvinvointialue on joutunut tarkkailuluokalle. Edelleen täytyy hämmästellä perusteluita tälle. Jyväskylän yliopiston professori Neittaanmäen asiakasperusteisessa kustannusvertailussa Satakunta pärjää hyvin kuuluen hyvinvointialueiden halvimpaan neljännekseen. Tilanne näyttää erilaiselta kuin asukaspohjaisessa tarkastelussa. Palvelutarpeet ovat isot ja meidän on kyettävä vastaamaan niihin jatkossakin.

Satakunnan hyvinvointialueen palveluverkkoa ollaan keskittämässä voimallisesti. Lainanottovaltuuksista on käyty tiukkaa kädenvääntöä. Kiinteistöinvestointisuunnitelmat ovat ristiriidassa talouden sopeuttamisen vaatimusten kanssa. Päättäjien näkökulmasta on epäselvää, miksi esim. Maantiekadun kiinteistön osto olisi välttämätöntä tai Rauman sairaalan alueen niin laaja-alainen investointi? Todellisia vaikutustenarviointeja emme ole asiakokonaisuudessa nähneet. On tunnustettava tosiasia, että lainakin täytyy maksaa pois ja niistä koituvat korot rasittavat taloutta. Nämä kaikki ovat pois varsinaisesta palvelutuotannosta. Muutoinkin hyvinvointialueen tulee keskittyä sosiaali- ja terveydebhuollon sekä pelastustoimen palveluihin eikä ryhtyä kiinteistömoguleiksi. Henkilöstö on meidän tärkein voimavara. Mitä jos kuunneltaisiin heitäkin ratkaistaessa Kuuma-sairaalan suunnitelmista. Keskustan ryhmän mielestä, kiinteistöihin liittyvässä taloussuunnittelussa edettäisiin ainoastaan Kuuma-sairaalan A vaihtoehdon mukaisesti ja muiden investointien osalta otettaisiin riittävä lisäaika kunnollisten palvelutarpeiden ja vaikutustenarviointien tekemiseksi.

Kun olemme täällä itse kukin köyhien asialla, toivottavasti osaamme katsoa ihmisten elämän kokonaisuuksia, kun teemme päätöksiä tässä salissa. Tähän kuuluvat myös kulkemisista ja työstä poissaoloon liittyviä kuluja. Keskustan palveluverkkoon liittyvät esitykset ovat olleet ja ovat jatkossakin tästä näkökulmasta tehtyjä.

Muutosesitys: Keskustan ryhmä esittää, että taloussuunnitelma vuosiksi 2026-2028 laaditaan niin, että vuosilta 2023-2024 kertynyt alijäämä katetaan vuosia 2026-2028 aikana. Lisäksi Hyvinvointialueen tulee hakea rahoituslain mukaisesti lisärahoitusta VM:ltä.


Keskusta jäi yksin esityksen kanssa vain yhden kristillisdemokraatin lisä äänellä. Kun kysyin vieressä istuneilta perussuomalaisilta, mikä on heidän ajatuksensa 130 miljoonan alijäämän kattamiseksi, he sanoivat luottavansa Orpon hallituksen suitsien löyhäämiseen asiassa ensi vuoden aikana. Kun tarkastellaan nykyisen hallituksen toimia hyvinvointialueita koskevissa asioissa, en itse ole kovin luottavainen tähän näkemykseen.